header-image-bg

Ελευσίνα – Κόρ...

7 Ιούνιος

Ελευσίνα – Κόριθος, ημερίσια (ELEUSI –CORINTH: ONE DAY TOUR)

Η περιήγησή μας θα ξεκινήσει με μια επίσκεψη στο διάσημο ιερό της Δήμητρας και της Περσεφόνης αυτών των δύο μεγάλων θεοτήτων της γεωργίας. Ο μύθος της Περσεφόνης Περιγράφει ότι μια μέρα πήγε να συλλέξει τα λουλούδια και η γη άνοιξε ξαφνικά και ο Άδης ο θεός του κάτω κόσμου την απήγαγε.

Η Δήμητρα η μητέρα της πληγωμένη περιπλανιόταν μέχρι να φτάσει στην Ελευσίνα, όπου κάθισε σε μια πέτρα, για τη λεγόμενη πέτρα του πένθους (Αγέλαστος Πέτρα). Αισθάνθηκε προδομένη από τους Θεούς όταν ανακάλυψε ότι ήταν ο Άδης που είχε πάρει την κόρη της, έτσι απείχε από τα γεωργικά της καθήκοντα, και η γη σταμάτησε να είναι γόνιμη και πείνα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Τέλος η Περσεφόνη απελευθερώθηκε με την παρέμβαση του Δία και η Δήμητρα επέτρεψε στη γη, τα λουλούδια και τα φυτά να ανθίσουν και πάλι. Σε επίσκεψη στη γη της Ελευσίνας θα έχουμε την ευκαιρία να ακολουθήσουμε τα βήματα του μύθου του Άδη και της Περσεφόνης. Θα δούμε τον τελετουργικό θάλαμο όπου διεξήχθησαν τα Μυστήρια της Ελευσίνας, το σπήλαιο του Άδη που ήταν η πύλη του Κάτω Κόσμου και θα επισκεφτούμε το αρχαιολογικό μουσείο. Η περιοχή της Ελευσίνας είναι ένας πραγματικά μαγευτικός και αινιγματικός χώρος και δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα αντίθεση με το βιομηχανικό λιμάνι που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το μουσείο.

Κόρινθος Η δεύτερη στάση της περιοδείας μας θα είναι η πόλη της Κορίνθου. Κόρινθος ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας, ιδίως από τον 7ο αιώνα και μετά και τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων. Μια πραγματικά ξεχωριστή πόλη, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο λιμάνια και κάτω από τη σκιά του επιβλητικού κάστρου της Ακροκορίνθου. Μια υπέροχη πόλη γεμάτη μυστικά, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα, την Κρήνη της Κασταλίας και μια τυπική ρωμαϊκή πόλη με τα όμορφα σοκάκια, λουτρά και δημόσια κτήρια. Τέλος, στην Κόρινθο οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μια βουτιά στα πρώτα χριστιανικά χρόνια με την επίσκεψη του άμβωνα του Αγίου Παύλου από όπου κήρυξε για πρώτη φορά την άφιξη του Χριστιανισμού στον κόσμο. Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με μια ματιά στο πρόσφατα ανακαινισμένο Αρχαιολογικό μουσείο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εκθέματα από το 10ο αιώνα. π.Χ., και το πιο σημαντικό δύο νέα αγάλματα εκίθενται, οι δύο Κούροι από την περιοχή Κλένια που ήταν θύματα των αρχαιοκάπηλων, αλλά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το 2010 και μόνο πρόσφατα αποκαταστάθηκαν και εκτίθενται στο μουσείο σε πολυτελή χώρο.

Leave a Reply