header-image-bg

Εκδρομή σε αρχαία...

7 Ιούνιος

Εκδρομή σε αρχαία Κόρινθο (JOURNEY TO ANCIENT CORINTH)

Περιήγηση μισής ημέρας στην Αρχαία Κορίνθια προς τα δυτικά κατά μήκος της γραφικής ακτής, μέχρι να φτάσουμε στο κανάλι της Κορίνθου με εκπληκτική θέα (σύντομη στάση). Στη συνέχεια φτάνουμε στην αρχαία πόλη της Κορίνθου (επίσκεψη) όπου έζησε ο Άγιος Παύλος για δύο χρόνια. Πίσω στις αρχαιότερες εποχές η Κόρινθος ήταν μεταξύ των πλουσιότερων πόλεων και αυτό είναι προφανές από τα ερείπια της, συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας Αγοράς και του Ναού του Απόλλωνα (6ο αι. Π.Χ.) στη θέση του αρχαίου λιμανιού Kενχρεαί όπου αποβιβάστηκε ο Άγιος Παύλος. Επιστροφή στην Αθήνα.

Η Αρχαία Κόρινθος είναι ανοιχτή: Το χειμώνα: 8 π.μ. – 3 μ.μ. Το καλοκαίρι: 8 π.μ. – 5 μ.μ. Εισιτήριο εισόδου Αρχαίας Κορίνθου: 7ευρώ

 

Corinth Canal

Κανάλι Κορίνθου (Corinth Canal)

Κλειστό στις αργίες: 1 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, 1 Μαΐου, 28 Οκτωβρίου, Χριστούγεννα και Boxing Day. Μεγάλη Παρασκευή: ανοιχτή από τις 12 έως τις 3μμ. Μεγάλο Σάββατο: 08.30-15.00 Κυριακή του Πάσχα: κλειστό Δευτέρα του Πάσχα: 08.30-15.00

Οι σπουδαστές χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι κάτοχοι διεθνούς φοιτητικής κάρτας δικαιούνται έκπτωση 50% επί του εισιτηρίου συμμετοχής. Οι νέοι ηλικίας έως 18 ετών δικαιούνται δωρεάν είσοδο. Οι φοιτητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαιούνται δωρεάν είσοδο, ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν έκπτωση 50% για την είσοδο σε όλα τα ελληνικά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Ελεύθερες ημέρες εισόδου: 6 Μαρτίου, 5 Ιουνίου, 18 Απριλίου, 18 Μαΐου, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου ετησίως, Κυριακές την περίοδο μεταξύ 1 Νοεμβρίου και 31 Μαρτίου, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, εκτός από τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και την 27η Σεπτεμβρίου , Διεθνής Ημέρα Τουρισμού.

 

Κόρινθος (Corinth)

Η ΚόρΙνθος ήταν μια πόλη-κράτος στον ισθμό της Κορίνθου, το στενό τμήμα της γης που ενώνει την Πελοπόννησο με την ηπειρωτική Ελλάδα, περίπου στα μισά της Αθήνας και της Σπάρτης. Η σύγχρονη πόλη της Κορίνθου βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τα αρχαία ερείπια. Από το 1896, οι συστηματικές αρχαιολογικές έρευνες των ανασκαφών της Κορίνθου από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα αποκάλυψαν μεγάλα τμήματα της αρχαίας πόλης και πρόσφατες ανασκαφές του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού έφεραν στο φως σημαντικά νέα στοιχεία της αρχαιότητας. Για τους Χριστιανούς, η Κόρινθος είναι γνωστή από τα δύο βιβλία: Πρώτοι Κορινθίοι και Δεύτεροι Κορινθίοι στην Καινή Διαθήκη. Το 2ο βιβλίο του Παυσανία Περιγραφή της Ελλάδας είναι αφιερωμένο στην Κόρινθο. Η Αρχαία Κόρινθος ήταν μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες πόλεις της Ελλάδας, με πληθυσμό 90.000 κατοίκων το 400 π.Χ. Αφού οι Ρωμαίοι έχτισαν μια καινούργια πόλη και την κατέστησαν επαρχιακή πρωτεύουσα της Ελλάδας το 44 π.Χ., ο πληθυσμός της πόλης ήταν μεταξύ 50.000 και 700.000 σύμφωνα με διαφορετικές πηγές.

Η πρωτεύουσα του νομού είναι και το περίφημο διοικητικό, εμπορικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής. Το κέντρο της πόλης έχει μεγάλους δρόμους, πάρκα, πλατείες και ένα γραφικό λιμάνι με αλιευτικά σκάφη. Όμορφοι πεζόδρομοι προσελκύουν τους επισκέπτες για μια βόλτα, έναν καφέ και ψώνια, με μνημεία, μουσεία και ιστορικές αναφορές γύρω από την πόλη.

Ο οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ. και ανακαλύφθηκε στην περιοχή του Κοράκου είναι απόδειξη της κατοίκησης της Κορίνθου από τη νεολιθική εποχή. Στην αρχαιότητα η Κόρινθος ήταν μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες πόλεις της Ελλάδας. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου και μετά το 200 π.Χ. έγινε πρωτεύουσα της Αχαϊκής Συνομοσπονδίας. Κάτω από τον Ιούλιο Καίσαρα αναβαθμίστηκε σε πρωτεύουσα της επαρχίας Αχαΐας. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα συσχετίστηκε με τις εντυπωσιακές οχυρώσεις στην Ακροκόρινθο. Ένας ισχυρός σεισμός κατέστρεψε την πόλη το 1858, η οποία ανοικοδομήθηκε με καλές αντισεισμικές προδιαγραφές και ένα καλό πολεοδομικό σχέδιο, 9 χλμ βόρεια της αρχαίας πόλης. Η γοητευτική πόλη της Παλαιάς Κορίνθου βρίσκεται στην περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου. Η Κόρινθος βρίσκεται 84χλμ. Δυτικά της Αθήνας.

  Αξιοθέατε που πρέπει να δείτε (Must see attractions)

Η παραθαλάσσια ζώνη, ειδικά γύρω από την πλατεία Ελ. Βενιζέλου με το εντυπωσιακό άγαλμα του Πήγασου και το μικρό λιμάνι του Φλοίσβου με τη μαρίνα. Κοντά θα συναντήσετε την Καλαμιά, μια μεγάλη γνωστή παραλία με πολλές καφετέριες και ταβέρνες. – Ο πεζόδρομος της οδού “Πιλαρινός Ζωγράφος” είναι ένας πολύ συνηθισμένος τόπος συνάντησης για τους κατοίκους με καταστήματα, καφέ και μπαρ. – Η κεντρική πλατεία Περιβολάκια – πάρκο με καφετέριες και εστιατόρια είναι η ιδανική τοποθεσία για στάση και ξεκούραση. Απέναντι του δρόμου (στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως) είναι το εντυπωσιακό κτίριο του Δικαστηρίου, ενώ το άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού (1890-1949) βρίσκεται στη μικρή πλατεία ακριβώς μπροστά από τα Δικαστήρια. Ο μητροπολιτικός ναός του Απόστολου Παύλου, βρίσκεται στον ομώνυμο δρόμο και χτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1928. Ο “Απόστολος των Εθνών” έζησε και δίδαξε εδώ για μια σύντομη περίοδο και είναι ο πολιούχος της πόλης. Το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο (κοντά στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου), με εκθέματα 3.500 κοστουμιών του 18ου και 19ου αιώνα από όλη την Ελλάδα. Το Εκκλησιαστικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1973 και περιλαμβάνει σημαντικά εκκλησιαστικά εκθέματα (χειρόγραφα, ιερατικά άμφια, φορητές εικόνες, ευαγγέλια, φωτογραφίες κλπ.). – Η Δημοτική Βιβλιοθήκη (Πιλαρινός 84), με αξιόλογες συλλογές και η Δημοτική Πινακοθήκη (οδός Κολοκοτρώνη 4).

 Κοντινοί προορισμοί (Near-by destinations)

  •  Η Ακροκόρινθος (η κατοικία του Θεού του Ήλιου!), 3,5 χλμ. Νότια της αρχαίας Κορίνθου, σε κορυφή ύψους 575 μ., Ήταν πάντα η οχυρωμένη ακρόπολη της Κορίνθου. Είναι το παλαιότερο, μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό κάστρο της Πελοποννήσου, του οποίου τα τείχη χτίστηκαν κατά τη διάρκεια των Μεσαίωνα. Αξίζει να δείτε τα ερείπια στο ναό της Αφροδίτης και τα λείψανα των χριστιανικών εκκλησιών και των τουρκικών κτιρίων στην κορυφή του λόφου. Εκτός από την αρχαιολογική της σημασία, η Ακροκόρινθος είναι ένας πλούσιος βοτανικός κήπος με πολλά αγριολούλουδα της Ελλάδας και ανήκει στο δίκτυο οικοτόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Natura 2000”. Στον απέναντι λόφο (Πεντεσκούφη) υπάρχει μικρότερο μεσαιωνικό κάστρο (13ος αι.), στο οποίο όμως είναι δύσκολο να έχετε πρόσβαση.

Ancient Corinth

  • Το Κορινθιακό κανάλι: η ιδέα για το κανάλι, που συνδέει το Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο, ήταν έμπνευση του Περικάνδη (6ο αι. Π.Χ.). Ωστόσο, το κανάλι τελικά άνοιξε μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδας, κατά την περίοδο 1882-1893. Έχει μήκος 6.346 μέτρα, πλάτος 24,6 μέτρα σε επίπεδο θάλασσας και βάθος 8 μέτρων.
  • Ποσειδώνια (στη δυτική πλευρά του καναλιού, κοντά στον Κορινθιακό κόλπο), όπου μπορείτε να δείτε τον αρχαίο διάδρομο (Διόλκος). Πρόκειται για πλακόστρωτο δρόμο που κατασκευάστηκε λόγω της ανάγκης για γρήγορη διέλευση από πλοία από το Σαρωνικό στον κορινθιακό κόλπο και αντίστροφα. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. Και συνδέεται με την τυραννία του Περίανδρου στην Κόρινθο. Το δυτικό της άκρο ανακατασκευάστηκε στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. Χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά μικρών (ειδικά στρατιωτικών) πλοίων. Η χρήση αυτή έχει πιστοποιηθεί από πηγές μέχρι τον 9ο αιώνα.
  • Το Λέχαιο είναι μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη, 8χλμ δυτικά της Κόρινθου. Η περιοχή αναπτύχθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ., καθώς το Λέχαιο – μαζί με τις Κεχριές ήταν τα δύο λιμάνια της πόλης. Τα ερείπια του αρχαίου λιμανιού σώζονται μέχρι σήμερα. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν τα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής, δυτικά του αρχαίου λιμανιού, που κατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. προς τιμήν του μάρτυρα Λεωνίδη και των επτά Παρθένων που μαρτύρησαν κατά τη διάρκεια χριστιανικού διωγμού του Τραϊανού Ντέσιου το 251 μ.Χ. Η εκκλησία του ο Άγιος Γεράσιμος βρίσκεται επίσης στο Λέχαιο, όπου ο Γεράσιμος Νοταράς ήταν ερημίτης. Υπάρχει μια εύφορη κοιλάδα στην ευρύτερη περιοχή, όπου καλλιεργούνται φρούτα και αμπέλια.

Leave a Reply